Σημαντικό “όπλο” στη διακοπή του καπνίσματος η άσκηση

FAME Lab - Σημαντικό όπλο στη διακοπή του καπνίσματος η άσκησηΣημαντικό “όπλο” στη διακοπή του καπνίσματος η άσκηση. Η άσκηση όχι μόνο βελτιώνει τη φυσικής μας κατάσταση αλλά μπορεί να αποτελέσει πολύ σημαντικό σύμμαχο στη διακοπή του καπνίσματος, με φυσικό τρόπο, χωρίς τη χρήση άλλων υποκατάστατων (π.χ. χρήση φαρμάκων), τονίζει η γυμνάστρια – ερευνήτρια Αρετή Καπνιά, η οποία προσφέρει τις επιστημονικές της υπηρεσίες, στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab του ΤΕΦΑΑ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Καθώς η διακοπή του καπνίσματος, σύμφωνα με όσα δηλώνει η ίδια στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία του καπνιστή και των γύρω του, η επιτυχής διακοπή του χαρακτηρίζεται ως μια πολύ δύσκολη τόσο σωματική όσο και ψυχολογική διαδικασία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών. Για να εξηγήσει:

«Έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διακοπή του καπνίσματος, προσφέροντας σωματικά και ψυχολογικά οφέλη βοηθώντας τον καπνιστή να συνεχίσει την προσπάθεια του. Η συμμετοχή στην άσκηση βελτιώνει τη καρδιοαναπνευστική λειτουργία και βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Επίσης είναι γνωστό πως η άσκηση αυξάνει τα επίπεδα ενδορφινών, σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης με αποτέλεσμα οι ασκούμενοι να νοιώθουν ευεξία μειώνοντας την παρουσία αρνητικών συναισθημάτων». Αντίθετα, προσθέτει, η διακοπή του καπνίσματος συσσωρεύει αρνητικά συναισθήματα (άγχους, στρες, υπερέντασης κ.α), στον καπνιστή. Οι δυο αυτές αντίθετες μεταξύ τους συμπεριφορές υγείας, χαρακτηρίζονται από μια ανταγωνιστική σχέση σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών.

Στην απορία αρκετών συμπολιτών μας, ποιοι μπορούν να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος η Αρετή Καπνιά, τονίζει:

«Σε μια σειρά ανθρώπων (γιατροί, ψυχολόγοι κτλ.) που μπορούν να γίνουν αρωγοί στην διακοπή του καπνίσματος συμπεριλαμβάνεται και ο καθηγητής φυσικής αγωγής (ο γυμναστή σας) καθώς η άσκηση μπορεί να βοηθήσει θετικά στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Το κάπνισμα, δεν παραλείπει η ίδια να σημειώσει, αποτελεί «κακή συνήθεια» του σύγχρονου ανθρώπου, εμπεριέχοντας περισσότερες από 4,000 χημικές ουσίες και έχει συσχετιστεί με αυξημένες πιθανότητες παρουσίασης σοβαρών ασθενειών αλλά και θνησιμότητας. Έχοντας αυξημένη αρνητική επίδραση στην καρδιοαναπνευστική λειτουργία, «..στις αναπτυγμένες χώρες το κάπνισμα αποτελεί την κυριότερη αιτία νοσηρότητας (πρόκλησης ασθενειών) και πρόωρων θανάτων» σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Η Ελλάδα αποτελεί αρνητικό ρεκόρ με το ποσοστό των καπνιστών να ξεπερνά το 30%, κατατάσσοντας την στην πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών (Eurobarometer, 2015). Για να καταλήξει τονίζοντας:

«Η ισχυρή θέληση αλλά και η υποστήριξη από εξειδικευμένους επιστήμονες, αποτελούν τον τέλειο συνδυασμό για τη επιτυχή διακοπή του τσιγάρου. Αρκεί να το επιθυμείτε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ilialive.gr