01 Νοέ Μπορεί το λίπος να είναι σύμμαχός μας κατά της παχυσαρκίας;
Μπορεί το λίπος να είναι σύμμαχός μας κατά της παχυσαρκίας; Είναι ευρέος γνωστό ότι το περιττό βάρος και λίπος στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να προκαλέσουν παχυσαρκία η οποία έχει ως συνέπεια πολλαπλά προβλήματα υγείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκδώσει οδηγίες για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με πιο γνωστές αυτές της αύξησης της σωματικής δραστηριότητας και της σωστής διατροφής.
Παρόλα αυτά το φαινόμενο της παχυσαρκίας επιμένει να μας ταλαιπωρεί και συνεχώς αυξάνει τα ποσοστά του ακόμη και σε χώρες της Αφρικής όπου κυμαίνονται σε μερικές χώρες μεταξύ 15% και 25%. Τα παραπάνω στοιχεία μας κάνουν να πιστεύουμε ότι οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις για τη μείωση της παχυσαρκίας δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές.
Το καφέ και το λευκό λίπος
Από το 2009, η επιστημονική κοινότητα στράφηκε στο “καφέ λίπος”, ένα άλλο είδος λίπους που έχει ο άνθρωπος το οποίο, σε αντίθεση με το κανονικό ή “λευκό λίπος”, δεν είναι βλαβερό και μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε το βάρος μας. Το καφέ λίπος παράγει θερμότητα για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος μας σε φυσιολογικά επίπεδα, σε συνθήκες έκθεσης στο κρύο. Για να το κάνει αυτό ξοδεύει μεγάλα ποσά ενέργειας η οποία μπορεί να ανακτηθεί από το λευκό λίπος, που ως γνωστό είναι η αποθήκη ενέργειας το σώματός μας. Αυτή η διαδικασία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του λευκού λίπους και κατά συνέπεια στη μείωση της παχυσαρκίας και νοσηρότητας.
Μια εντυπωσιακή επιστημονική ανακάλυψη για το λίπος
Ενώ οι επιστήμονες προσπαθούσαν να ανακαλύψουν τις ιδιότητες του καφέ λίπους παρατήρησαν ότι και το λευκό λίπος παρουσιάζει παρόμοιες ιδιότητες με το καφέ. Για παράδειγμα, το λευκό λίπος μπορεί να ενεργοποιηθεί με το κρύο αλλά και με την άσκηση και να αλλάξει τη λειτουργία του σε λειτουργία καφέ λίπους, δηλαδή να παράγει θερμότητα. Το λευκό λίπος που έχει υποστεί αυτή την αλλαγή ονομάστηκε “λευκό τύπου καφέ λίπος”. Αυτή η αλλαγή λειτουργίας του λευκού λίπους θα είχε ως αποτέλεσμα το λευκό λίπος να λειτουργήσει ως σύμμαχος στην προσπάθειά μας να το μειώσουμε.
Ελληνικές μελέτες από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πιο συγκεκριμένα, αυτή την περίοδο προσπαθούν να ανακαλύψουν τους ακριβείς μηχανισμούς της ενεργοποίησης του “λευκού τύπου καφέ λίπος” και ποια θα μπορούσε να είναι η συμβολή του στη μείωση του σωματικού βάρους στον άνθρωπο.
Από τον Πέτρο Ντίνα, Ερευνητή, Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab, Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Μπορείτε να βρείτε το άρθρο στην ιστοσελίδα capital.gr