Ο Ανδρέας Φλουρής στο TRIKALA POD: Αναγκαιότητα η προστασία των εργαζομένων σε ακραίες καιρικές συνθήκες

ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΛΟΥΡΗΣΟ Ανδρέας Φλουρής στο TRIKALA POD: Αναγκαιότητα η προστασία των εργαζομένων σε ακραίες καιρικές συνθήκες

Podcasts με την Αφροδίτη Νανάκη

Επεισόδιο 38 podcast (Σεπτέμβριος 2023)

 

 

 

Σ’ αυτό το podcast συναντάμε τον αναπληρωτή Καθηγητή στο ΤΕΦΑΑ Τρικάλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ανδρέα Φλουρή, τον μοναδικό Έλληνα στη λίστα του αμερικανικού ειδησεογραφικού περιοδικού ΤΙΜΕ, με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους του πλανήτη. Συζητάμε για το αντικείμενο της δουλειάς και της έρευνάς του στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας της Σχολής και για την αποστολή που του ανέθεσε πριν από 4 χρόνια στο Κατάρ, ο Διεθνής Οργανισμός για την Εργασία, ενόψει τότε του μουντιάλ του ’22.

Τι σημαίνει για έναν άνθρωπο να εργάζεται σε συνθήκες καύσωνα; Πόσο μεγάλα είναι τα ρίσκα για τους εργαζόμενους σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και σε αυξημένα ποσοστά υγρασίας;

Είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που του θέσαμε!

Οι απαντήσεις του, αξίζουν πραγματικά να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη μιας και η ανάγκη μας για να επιβιώσουμε αλλά και για να είμαστε παραγωγικοί και υγιείς ως άνθρωποι και ως ελληνική κοινωνία, θα μας απασχολεί διαρκώς τα επόμενα χρόνια.

Ζούμε άλλωστε σε έναν απορυθμισμένο- κλιματικά – πλανήτη…

ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΛΟΥΡΗΣ               FAME LABORATORY                 ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΛΟΥΡΗΣ - FAME LAB

FAME LAB

*Ο Δρ Ανδρέας Φλουρής είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Επισκέπτης Καθηγητής στην Περιβαλλοντική Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, είναι επίσης Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Εφαρμοσμένη Κινησιολογία στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας» καθώς και μέλος του Συμβουλίου Έρευνας, Καινοτομίας και Αριστείας του Πανεπιστημίου. Επιπλέον, είναι μέλος της Ανεξάρτητης Συμβουλευτικής Επιτροπής του Τμήματος Βιοσυστημάτων στο KU Leuven στο Βέλγιο.

Για περισσότερα από 15 χρόνια, ο Δρ Φλουρής συμβουλεύει κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Προεδρίας, των Υπουργείων Εργασίας της Ελλάδας και του Κατάρ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και της NASA, σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των παραγόντων του περιβάλλοντος στην υγεία, τη βιωσιμότητα, την εκτίμηση επιπτώσεων και την επικοινωνία κινδύνου.

Ο Δρ Φλουρής έχει δημοσιεύσει ευρέως και υπήρξε Συντονιστής ή Συνεργάτης σε πολλά εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα (>20 εκ. ευρώ τα τελευταία 12 χρόνια), συμπεριλαμβανομένων μελετών πεδίου μικρής και μεγάλης κλίμακας, βασικής και εφαρμοσμένης εργαστηριακής έρευνας, κλινικής έρευνας, περιβαλλοντικής παρακολούθησης και μοντελοποίησης, επιδημιολογίας, εκτίμησης κινδύνου και ανάλυσης πολιτικής/οικονομικής πολιτικής, καθώς και συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις.

Ο Δρ Φλουρής ονειρεύεται έναν κόσμο στον οποίο η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων θα κατανοούν πώς και πόσο το περιβάλλον επηρεάζει τη ζωή τους και θα σχεδιάζουν τη ζωή και τις δραστηριότητές τους σε αρμονική συνάρτηση με τη μακροπρόθεσμη ευημερία της ανθρωπότητας. Ο στόχος του είναι να δείξει το δρόμο προς αυτό τον τρόπο ζωής, να προσφέρει εργαλεία που θα βοηθήσουν για την επίτευξη του στόχου αυτού και να εμπνεύσει άλλους να συμβάλουν για να φτάσουμε σε αυτόν τον κόσμο. Είναι υποστηρικτής της δράσης για το κλίμα και συνεργάζεται με φορείς των Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζοντας δράσεις για ένα πιο βιώσιμο κόσμο. Συμβάλλει επίσης στη μετουσίωση της επιστημονικής γνώσης σε περιβαλλοντικές, κλιματικές και υγειονομικές πολιτικές για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Διεθνή Οργανισμό και τα Υπουργεία Εργασίας της Ελλάδας και του Κατάρ. Γράφει συχνά σε εθνικά και παγκόσμια μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC, το CBC, το περιοδικό Time, τους Financial Times, τους New York Times και το HBO.

Ο Δρ Φλουρής έχει καθοδηγήσει περισσότερους από 60 ερευνητές: 9 μεταδιδακτορικούς ερευνητές, 15 διδακτορικούς φοιτητές και 39 μεταπτυχιακούς φοιτητές. Είναι περήφανος για τις επιτυχίες τους και προσπαθεί να τους προσφέρει συνεχή υποστήριξη σε όλη τη διάρκεια της καριέρας τους. Στις αρχές της δικής του καριέρας, βραβεύτηκε ως Καλύτερος Ακαδημαϊκός Μέντορας στον Καναδά, σε αναγνώριση της θετικής του επίδρασης σε φοιτητές/τριες. Διδάσκει 3 προπτυχιακά και 9 μεταπτυχιακά μαθήματα σε 3 Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την κατανόηση και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών παραγόντων που επηρεάζουν αρνητικά την ανθρώπινη υγεία, την παραγωγικότητα και την απόδοση. Η δημιουργία κοινωνικών αλλαγών για την προσαρμογή στις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών παραγόντων στον άνθρωπο θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής για όλους. Υποστηρίζοντας τη διεθνή επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με την περιβαλλοντική φυσιολογία, είναι Αναπληρωτής Συντάκτης στα επιστημονικά περιοδικά Temperature και Biology, ενώ έχει διατελέσει Συντάκτης για Ειδικά Τεύχη σε διάφορα περιοδικά.

 

Ανδρέας Φλουρής: Αναγκαιότητα η προστασία των εργαζομένων σε ακραίες καιρικές συνθήκες