Κλιματική αλλαγή: Γιατί ευνοεί τους ντόπιους εργαζόμενους στον αγροτικό τομέα

Κλιματική αλλαγή: Γιατί ευνοεί τους ντόπιους εργαζόμενους στον αγροτικό τομέαΚλιματική αλλαγή: Γιατί ευνοεί τους ντόπιους εργαζόμενους στον αγροτικό τομέα. Μία ακόμη επίδραση της κλιματικής αλλαγής επισημαίνεται στον τομέα των αγροτικών εργασιών. Μία νέα μελέτη του Davide Testa, Ερευνητή στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab (Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας, Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) εξετάζει μία νέα διάσταση της κλιματικής κρίσης.

Κλιματική κρίση και εργασία στον αγροτικό τομέα

Η μελέτη επικεντρώθηκε στη διαφορά ανάμεσα στους γηγενείς και τους μετανάστες που εργάζονται στον αγροτικό τομέα. Όπως επισημαίνεται, οι μετανάστες που εργάζονται στον αγροτικό τομέα είναι μια κατηγορία μεταναστών που πιστεύεται ότι βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση και υποφέρουν πολύ σε σύγκριση με τους γηγενείς ομολόγους τους όταν πρόκειται να εργαστούν σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα.

Ειδικότερα, πιστεύεται ότι υποφέρουν από πολύ χειρότερες ασθένειες όταν εργάζονται στη ζέστη σε σύγκριση με τους ντόπιους εργαζόμενους λόγω υπερβολικών απαιτήσεων εργασίας από τους εργοδότες τους, λόγω έλλειψης εξοπλισμού ασφαλείας και εκπαίδευσης και ότι οι μελλοντικές αυξήσεις στις περιβαλλοντικές θερμοκρασίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσει περαιτέρω την υγεία αυτών των μεταναστών. Με την προοπτική ότι το κλίμα θα είναι ακόμη πιο θερμό στο μέλλον, πραγματοποιήσαμε μια μελέτη στην Κύπρο με μια ομάδα συναδέλφων επιστημόνων με σκοπό να δούμε εάν πράγματι οι μετανάστες μειονεκτούν σε θέματα υγείας σε σύγκριση με τους ντόπιους εργαζόμενους, όταν εργάζονται στη ζέστη.

Η μελέτη

“Αρχικά”, εξηγεί ο Davide Testa, “αναζητήσαμε μια ομάδα εργαζομένων στον αγροτικό τομέα η οποία θα αποτελούνταν τόσο από γηγενείς Κύπριους όσο και από μετανάστες. Ως αποτέλεσμα βρήκαμε 124 εργαζόμενους οι οποίοι ασχολούνται με τη συγκομιδή σταφυλιών, συμπεριλαμβανομένων 32 γηγενών Κύπριων, 43 Ρουμάνων και 49 μεταξύ Μπάνγκλα, Αιγύπτιων, Ινδών, Πιλιπίνου και Βιετναμέζων.

Στη συνέχεια, τους παρατηρήσαμε να εργάζονται για πολλές ημέρες και, εν συντομία, βρήκαμε τα εξής: η θερμοκρασία πυρήνα του σώματος η οποία μετρήθηκε μέσω ενός καταπόσιμου χαπιού που εκπέμπει ραδιοσυχνότητες ήταν υψηλότερη στους μετανάστες σε σύγκριση με τους ντόπιους εργαζόμενους, πιθανώς λόγω του ότι οι μετανάστες δούλευαν πιο έντονα, έκαναν λιγότερα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της εργασίας και φορούσαν ρούχα που παρείχαν μεγαλύτερη θερμομόνωση σε σύγκριση με τους ντόπιους (δηλαδή, οι μετανάστες από την Αφρική και την Ασία συνήθως φορούσαν πολύ χοντρά και ζεστά ρούχα κατά τη διάρκεια της εργασίας τους κάτι που σχετίζονταν με την κουλτούρα και τις παραδόσεις τους).

Πολύ σοβαρές ασθένειες, όπως θερμοπληξία ή ακόμη και ο θάνατος μπορούν να συμβούν σε κάποιον όταν η θερμοκρασία πυρήνα του σώματός ξεπεράσει τους 38°C και δυστυχώς οι μετανάστες περνούσαν πολύ περισσότερο χρόνο σε τέτοιες θερμοκρασίες σε σύγκριση με τους ντόπιους. Οι μετανάστες εργαζόμενοι που παρατηρήσαμε διέτρεχαν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν θερμοπληξία και θάνατο λόγω της ζέστης σε σύγκριση με τους γηγενείς συναδέλφους τους, πιθανότατα λόγω παραγόντων (όπως, η ένταση εργασίας, ο αριθμός διαλειμμάτων και τα κατάλληλα ρούχα εργασίας) οι οποίοι όμως θα μπορούσαν να αποτραπούν από τους εργοδότες τους αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Καλό είναι να υπάρξει αλλαγή, καθώς η υγεία των μεταναστών εργαζομένων στην Κύπρο (και πιθανώς σε άλλες θερμές περιοχές του κόσμου) τίθεται σε μεγάλο κίνδυνο και θα επιδεινωθεί εάν η κατάσταση μείνει ως έχει. Οι εργοδότες θα πρέπει να μεριμνούν ώστε οι μετανάστες εργαζόμενοι να λαμβάνουν την απαραίτητη εκπαίδευση και κατάρτιση σχετικά με τη δουλειά τους, συμπεριλαμβανομένου του κατάλληλου και ασφαλούς ρουχισμού. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίζουν ότι οι μετανάστες εργάζονται με ρυθμό που τους επιτρέπει να αποφύγουν την υπερθέρμανση τους και να αρρωστήσουν σοβαρά ή να πεθάνουν εξαιτίας αυτού.

Τέτοιες παρεμβάσεις θα έχουν σίγουρα αντίκτυπο όχι μόνο στην υγεία αλλά και στην οικονομική παραγωγικότητα των μεταναστών, καθώς προηγούμενες μελέτες μας έδειξαν ότι οι υγιείς άνθρωποι είναι πιο παραγωγικοί στην εργασία τους, καθώς αποφεύγουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη θερμική καταπόνηση και κατά συνέπεια δεν απουσιάζουν από την εργασία τους για λόγους
ανάρρωσης”.

https://www.capital.gr/health/3653851/klimatiki-allagi-giati-eunoei-tous-ntopious-ergazomenous-ston-agrotiko-tomea